Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

wtorek, 12 maja 2015

BUŁECZKI Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Ależ to dobre!
Lekkie, puszyste ciasto, delikatna i krucha cukinia a cały smak podbijają suszone pomidory...
Idealny dodatek do mięs z grilla, ryb, ale powiem Wam, że tak zupełnie same, bez niczego smakują wspaniale :) Spokojnie mogą leżakować kilka dni, wystarczy je podgrzać w piekarniku i gotowe!

Inspiracja: Mniam Mniam





Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
10g drożdży instant
1,5 szklanki letniej wody


2 średnie cukinie
150g pomidorów suszonych w ulubionej zalewie
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Mąkę, drożdże, umieszczamy w misce, dolewamy wodę, mieszamy.
Ciasto ma dość lekką konsystencję.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.

Po 40 minutach, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Dobrze mieszamy, bo oliwa ładnie się wchłonęła.

Znowu odstawiamy do wyrośnięcia, ok 20 minut.

Cukinię myjemy, obieramy szeroką obieraczką na cienkie paski.
Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, siekamy.
Ząbki czosnku również siekamy, drobno.

Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Należy je rozwałkować na prostokąt ok 30x40cm.
Wykładamy na ciasto cukinię, czosnek, pomidory, mieszamy.
Zwijamy jak roladę. Kroimy na kawałki grubości ok 2cm.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy bułeczki, solimy najlepiej grubą solą, jeśli takiej akurat nie macie, zwykła też się sprawdzi.
Skrapiamy porządnie każdą bułeczkę oliwą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz